De historie en ontwikkeling van Alb. Groot b.v. Oprichting Navraag bij de kamer van koophandel leerde, dat Albert Groot in 1924 is begonnen met een kruidenierszaak op nummer 15 aan de Stolperweg. In die tijd werden er koloniale producten, grutterswaren, tabak en sigaren verkocht. Uit die tijd zijn deze puntzakjes bewaard gebleven. Let ook op het telefoonnummer; slechts twee cijfers! Na verloop van tijd werd gestart met de verkoop van veevoeder. Hiervoor werd een maalderij gebouwd op de locatie Stolperweg 7a. Aansluitend startte de verkoop van kunstmest. Hiervoor werd een voormalige steenkolenloods aangekocht op nummer 17a. Vanaf 1951 wijzigde de naam in Firma Albert Groot, door de toetreding van de drie zonen. Het winkeltje werd opgeheven en verbouwd tot kantoor.
Veranderingen Ook de omgeving rond het bedrijf maakte een ontwikkeling door. Veel veehouderijbedrijven maakten plaats voor de bloembollenteelt. Hierop werd het assortiment uitgebreid met gewasbeschermingsmiddelen, potgrond, vermiculite, folie kassen etc. Ook de wortelteelt streek neer in de Noordkop. Deze werd door Albert Groot voorzien van allerlei soorten folie, tape en andere benodigdheden. Nadat de tweede generatie plaats maakte, werd het bedrijf vanaf 15 januari 1996 voortgezet onder de naam Albert Groot cv, met als commanditaire vennoot vader Nico Groot.
Stroomversnelling In een hoog tempo werd op de hoofdvestiging op Stolperweg 21a een kantoor met kantine en sanitaire ruimte gerealiseerd. Het veevoer werd rechtstreeks betrokken. Aansluitend werd de maalderij gesaneerd en gesloopt en opgevangen door een scherpe planning. Voor noodgevallen stonden er een aantal silo's op de hoofdvestiging aan de Stolperweg op 21a. Intussen is de verkoop van koeienvoer op deze wijze verledentijd. Om ruimte te behouden, kon eind 1999 een stuk grond naast de loods worden aangekocht. Tot 2007 werd deze locatie gebruikt voor de opslag van een noodbuffer compost. Intussen gaat de compost door een strakke planning rechtstreeks naar de afnemers. Een minder zichtbare verandering was het uittreden van vader Nico Groot, waardoor de naam van het bedrijf wijzigde in Albert Groot bv.
Centralisatie In het streven naar een optimale logistiek werd in 2001 de verhuizing van de gewasbeschermingsmiddelen naar de hoofdvestiging op de Stolperweg 21a gerealiseerd. Nu waren de belangrijkste productgroepen allen verkrijgbaar op één adres. Qua logistiek een enorme vooruitgang.
Expansie In het voorjaar van 2007 werden gewasbeschermingactiviteiten van P. van der Fluit uit Zijdewind overgenomen. Deze overname vormde een nieuwe mijlpaal in de groeiambitie van Alb. Groot bv. Met deze stap werd het afzetgebied en leveringsgebied vergroot. De regio Harenkarspel wordt vanaf dat moment door Alb. Groot bv aan de Stolperweg 21a te Schagerbrug bevoorraad.
Groei en renovatie In de winter van 2007 is de bouwvergunning binnen, om de schuur uit te breiden. In dit gedeelte van de loods slaan wij de grotere hoeveelheden "volume "voorraad op. Hierbij valt te denken aan vlas, gemalen strovezel, gezakte kunstmest, big bags en potgrond e.d. op. In de aansluitende natte zomer startte de renovatie van het oudste gedeelte van de loods. Een indrukwekkende bezienswaardigheid: De spanten werden doorgezaagd, en het gehele dak werd 2 meter opgehesen aan kettingen steunend op hydrolyse palen om de constructie te kunnen verhogen. De grote silo achter de schuur is in het najaar van 2007 verwijderd. De functie is overgenomen door in de schuur een groot hok te maken, waar de kunstmest los in wordt opgeslagen. Een groot voordeel hiervan is, dat er minder handelingen plaatsvinden met de kunstmest, waardoor de kwaliteit hoog blijft (minder stof). Indien een strooiseizoen weer voorbij is, kan deze ruimte ook weer benut worden voor andere activitieten. Op de vrijgekomen ruimte achter de loods in nu de opslag van pallets gesitueerd. Nadat het dak van asbestplaten zijn vervangen door geïsoleerde platen met lichtkoepel in de nok eindigde de grootste bouwoperatie bijna. Het plein voor de schuur was al voorzien van stelconplaten, zodat er vanuit 3 deuren aan en afvoer kon plaats vinden. Nu werden er nog 2 inpandige gewasbeschermingscellen gebouwd met een capaciteit van 10 ton per stuk.
Pech De trouwe weegbruk was na 50 jaar dienst versleten. Een te zwaar beladen kiepkar zakte pardoes door de brug. In eerste instantie hoopten we nog dat de schade mee zou vallen. Maar, helaas, de dragende constructie had het begeven. Omdat de (landbouw)voertuigen steeds groter worden, besloten we een langere weegbrug te laten plaatsen voor meer tonnage. Dit vergde de nodige aanpassingen. Er kwam tijdelijk een mobiele weegbrug. De stelconplaten gingen er weer uit en tussen de spanten van de silo moest geheid worden. Uiteindelijk kwam het weer helemaal goed. Zelfs met een weeghokje in de huiskleur!
Geluk Tja, deze woorden liggen dichterbij elkaar. Pech en geluk, ook in deze tekst. Door de verwijdering van de silo achter de loods, kwam er ruimte vrij voor de opslag van pallets. Door deze iets strategischer op te stellen, konden wij achter de kantine een vergaderruimte bouwen. We hadden behoefte aan een ruimte waar we ongestoord een gesprek konden voeren met een klant of leverancier, zonder afgeleid te worden door de bezigheden op kantoor. Ook studieclubs komen hier bijeen om kennis en informatie uit te wisselen. Zo kunnen wij gastheer zijn voor nieuwe en bestaande klanten. |
Contactgegevens |
Deel deze pagina |
Contact
André ConijnDaan Slijkerman06 207 466 37 daan@albgroot.nl Hans Sikkema | OpeningstijdenAlb. Groot bv is van maandag t/m vrijdag geopend van
| Zoeken
Stel hier uw vraag! |
Folie | Gewasbescherming | Kunstmest | Zaaizaden | Compost | Vermiculite | |